Anders dan in de cultuurnota Mondriaan aan Zee werd niet getracht de volledigheid in kaart te brengen. Een aanpak op hoofdlijnen die beter zou aansluiten op de systematiek volgens het Grote Stedenbeleid werd het streven.
Startnotitie
De startnotitie en de resultaten van de stad brede discussie vormden de basis voor de cultuurnota voor het cultuurbeleid 2001-2003. Een vraaggestuurd aanbod, waarbij het cultuurbeleid meer moet inspelen op de behoefte van het Amersfoorts publiek. Dit alles gevat in een drieslag: visie – beleidsprogramma – projecten.
Uitgangspunt in de groeiende stad is het investeren in de kwaliteit van de Amersfoortse samenleving waarbij het culturele klimaat een wezenlijk onderdeel vormt. Een identiteit waarin Amersfoorters zich herkennen en een stedelijk cultuuraanbod dat ook mensen van buiten trekt.
De kwaliteit werd omschreven als een breed samengesteld aanbod van kwalitatief goede culturele activiteiten met een aantal bijzondere culturele smaakmakers, gebaseerd op typisch Amersfoortse kwaliteiten. Dit laatste moet niet alleen de eigen inwoners verleiden om er actief cultureel aan mee te doen, maar ook om bezoekers van buiten aan te trekken.
Beleid
De beleidsmakers richtten hun peilen op:
- Het op peil brengen van de Amersfoortse culturele infrastructuur (met ook investeringsmiddelen van buiten Investering Stedelijke Vernieuwing en eigen Reserve Stedelijke Voorzieningen);
- Meer mensen bij het culturele leven betrekken, vertaald in hogere publieksaantallen door aantrekkelijke programma’s die dicht bij de mensen staan. Meer organiseren voor jongeren en allochtonen in de wijken en dit inbedden in het Grote Steden Beleid;
- De culturele profilering van de Amersfoortse stad, waaronder de cultuurhistorische binnenstad met de historische pleinen als decor voor festivals en evenementen. In het straatbeeld moeten nieuwe uitingen van kunst en architectuur een eigen accent en kleur aan de stad geven.
De gemeente neemt de rol van regisseur op zich. Het particulier initiatief, de culturele instellingen en kunstenaars zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid. Hierbij is het wel zo, dat-“beleidsontwikkeling en beleidsuitvoering in gezamenlijk overleg tot stand moet komen met in achtneming van elkaars verantwoordelijkheden.”
Culturele infrastructuur op Peil
Er wordt onderscheid gemaakt tussen basisvoorzieningen (de Flint en museum Flehite), meerjarenvoorzieningen, kleinere culturele organisaties die een permanent of jaarlijks terugkerend programma bieden (festival Etcetera, Amersfoorts Theater Terras, Dias Latinos en Fotoforum) en incidentele voorzieningen. Daarnaast culturele fondsen waarmee incidentele projecten en experimenten kunnen worden gefinancierd (fonds Kunstaankopen en vormgeving, het fonds voor de Podiumkunst voor professionele projecten op het gebied van theater, dans en muziek, het fonds voor de Amateurkunst voor amateurkunstenaars). De aanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie.
Budgetuitbreiding festivals en evenementen.
Voor culturele festivals en evenementen wordt extra structureel budget ondergebracht in de stelpost ‘Stad als Podium’. Vanuit visie-budgetten en een structurele raming voor subsidies voor de organisaties was in een vorig meerjarenbegroting een raming gemaakt voor vergroting en ondersteunende diensten aan de verschillende festivals en evenementenorganisaties. Dit Evenementenbureau zal in de toekomst deel uitmaken van het nieuwe Stadsinformatiecentrum de Observant.
Het Evenementenbureau
Het Evenementenbureau moet de promotie en cultuurmarkt in Amersfoort vergroten. Meer gezamenlijke publiciteit en cultuurmarketing in samenwerking met de V.V.V. en een onderzoek doen naar een ticketfunctie.
- Overall publiciteit en promotie Amersfoorts zomerprogramma;
- Coördinatie van en samenhang in het gehele festival- en evenementenaanbod (overnemen Evenementenplatform);
- Op verzoek ondersteuning van individuele festivals en evenementen op publicitair en administratief gebied;
- Beheer van gezamenlijke festival- en evenementenmateriaal (apparatuur, mobiel podium);
- Overleg met de horeca;
- Overleg met de gemeente;
- Afhandelen van vergunningen.
Plan Aanpak Jongerencultuur
Het cultuuraanbod sloot te weinig aan bij de beleving van jongeren tussen 12 en 25 jaar. Jongeren werd nu de kans geboden om in de vorm van programmacommissies zitting te nemen per basisvoorziening en in de adviescommissies. In samenwerking met Bureau Kunsteducatie en de Kunstbende en Het Evenementenbureau wordt gekeken of een nieuw medium (of bestaand medium) voor informatievoorziening speciaal voor jongeren kon worden opgezet. Dit initiatief werd Per Expressie.
Aan de Nijverheidsweg is een groot complex met les- en oefenruimtes voor pop- en lichte muziek gerealiseerd, onder auspiciën van de Kelder. Daarnaast zijn er al ruimten voor dans en theater van de Theaterwerkplaats/Boemerang aan de Ringweg Kruiskamp voor verenigingen en ad hoc initiatieven. In de toekomst zal worden gewerkt aan een eigen ruimte voor jongeren in Het Huis voor de Amateurkunst in het Themacentrum.
Ook wordt gekeken of er ruimtes als een oude loods dienst kunnen doen als een ‘vrijplaats’ voor een proefperiode, waar naar eigen inzicht geëxperimenteerd kan worden. Hoe de verantwoordelijkheid voor het beheer en de coördinatie van de activiteiten er uit gaat zien is nog niet bekend. Er is ook behoefte aan een breed cultureel jongeren festival voor de popmuziek.
Het Torenpop Festival dat de Kelder al drie jaar organiseerde wordt opgenomen in de stelpost ‘Stad als Podium’ als een meerjarenvoorziening.
Cultureel Wijkprogramma
In beginsel gaat het om culturele projecten in de eigen wijk door professionals en amateurkunstenaars, die door wijkbewoners zelf worden uitgevoerd: optredens, tentoonstellingen, ad hoc projecten. Hierbij passen kunst-educatieve activiteiten in het wijkcentrum en de wijkaccommodaties bij de aanwezige onderwijsvoorzieningen (Brede School). Als voorbeeld wordt genoemd: Het Millennium project LA Mama.
Multi-culti-projecten
Op het gebied van muziek-dans worden, op basis van prestatieovereenkomsten, concrete afspraken gemaakt met instellingen, ROC’s en VMBO’s .
De Stichting Multiculturele Evenementen Amersfoort (SMEA) werd in 1997 opgericht en organiseerde in 1999 een tweedaags multiculturele manifestatie MILAN, dat bestond uit een gevarieerd buitenprogramma met muziekgroepen, films, tentoonstellingen en dansvoorstellingen uit verschillende culturen. De bedoeling was: een jaarlijks terugkerend evenement dat onder de Stad als Podium geschaard moet worden.
Zomerprogrammering
Het Amersfoorts zomerprogramma moet elk weekend wat te bieden hebben. Er moet een aantal hoogtepunten zijn in de vorm van festivals, verspreid over het seizoen, ongeveer één per maand.
Het zomerprogramma moet een gevarieerd geheel aan voorstellingen zijn voor fijnproevers en ook voor een breed publiek
Onder de noemer Stad als Podium worden door de gemeente gesubsidieerd:
- Stichting Stadscarrousel
- Multicultureel festival Milan
- Amersfoorts Theaterterras
- Jazz in the Centre
- Beiaardbespelingen
- Pinksterfestival Bosfolk
- Proef Amersfoort
- Keistad Jazzfestival
- Etcetera
- Jongerenfestival Torenpop
- Levende Geschiedenis
- Dias Latinos
- Keistadfeesten
Geef een reactie